W tym krótkim zestawieniu przedstawiamy zalety kompostowania – od środowiskowych po ekonomiczne. Ale, jak to ze wszystkim w życiu bywa, pomimo swojego pozytywnego wpływu kompost ma także swoje minusy, które również wyjaśnimy w poniższym tekście.
Zalety kompostowania
1. Zdrowsza gleba
Używanie kompostu jako nawozu, to jeden z najlepszych i najprostszych sposobów na użyźnienie ziemi dlatego, że kompost jest pełen naturalnych składników odżywczych, których potrzebuje gleba. Pomaga również ziemi w zachowaniu wilgoci – w przeciwieństwie do nawozów sztucznych – dzięki czemu ziemia poradzi sobie lepiej podczas suszy. Kompost utrudni również życie chwastom i zmniejszy poziom zakwaszenia gleby.
2. Zdrowsze rośliny, większe plony
Żyźniejsza i lepiej nawodniona gleba wpływa także na rośliny. Mając dostęp do substancji odżywczych z ziemi rośliny będą się lepiej rozwijać – będą zdrowsze i większe, a warzyw będzie więcej. W badaniu przeprowadzonym w Estonii, po pierwszym roku nawożenia ziemi kompostem zebrano do 50% więcej jęczmienia i do 30% więcej ziemniaków.
3. Zmniejszenie ilości odpadów
Koszt wywozu śmieci stale rośnie, a wysypiska toną przepełnione w śmieciach. Mniejsza ilość produkowanych przez nas odpadów oznacza mniejszy koszt ich wywozu. Statystycznie w Polsce, we wszystkich gospodarstwach domowych wyrzuca się co sekundę 92 kg żywności do kosza, rocznie to 5 mln ton jedzenia. Więc zamiast do kosza, można zrobić z nich pożytek i wyrzucić je na przydomowy kompost – oczywiście nie wszystkie resztki się do tego nadają.
4. Przyjazne środowisku
Gdy odpady organiczne rozkładają się na wysypisku wytwarzają przy tym metan, to dlatego, że nie mają dostępu do odpowiedniej ilości tlenu, bo odpady są wyrzucane na kupę i tam gniją. Metan jest gazem cieplarnianym, a jego wpływ na ocieplanie klimatu jest ponad 25 razy większy, niż taka sama ilość dwutlenku węgla. Rocznie, na skutek rozkładu odpadów organicznych na wysypiskach do atmosfery dostaje się 50 mln ton metanu.
5. Opłacalność
Jeśli uprawiasz swój przydomowy ogródek (i nie tylko), to kompost po prostu się opłaca. Po co wydawać pieniądze na sztuczne nawozy, jeśli można wykorzystać m.in. resztki jedzenia, trawę, czy liście i mieć naturalny nawóz za darmo. A przecież te odpady organiczne powstają w każdym domu.

Wady kompostowania
1. Wymaga czasu
Kompostowanie nie wymaga dużego nakładu pracy, ale wymaga trochę czasu. Żeby kompost odpowiednio “dojrzał” i nadawał się do użyźniania ziemi potrzeba ok. 6-12 miesięcy.
2. Efektywność w małym domu
Ilość produkowanych odpadów organicznych w domu ma wpływ na efektywność kompostu. Kompostownik dobrze będzie się sprawdzał w domu z dużą liczbą osób, jak np. 3+ osobowa rodzina, gdzie ilość wytwarzanych odpadów będzie większa. Kompostowanie małej ilości odpadów może nie być warte zachodu i efekty mogą być rozczarowujące.
3. Może przyciągać myszy i węże
Resztki jedzenia w kompoście przyciągają gryzonie, które z kolei przyciągają węże. Stos liści w kompoście i stały dostęp do jedzenia w postaci różnych gryzoni, które nieświadome same do niego przychodzą, może stanowić świetne miejsce na siedlisko węża, który może osiedlić się tam na dłużej – trzeba więc uważać, bo nikt nie chce być ukąszony.
4. Wymaga uwagi
Kompost wymaga regularnego przewracania, co ok. 2 miesiące, by tlen dostał się do wszystkich warstw kompostu i proces rozkładu przebiegał poprawnie. Żeby osiągnąć idealny kompost, wymaga on odpowiedniego balansu między węglem, a azotem – osiąga się to przez wyrzucanie odpadów w równych proporcjach. Czyli po wrzuceniu na kompost liści (węgiel) wrzucamy do tego taką samą ilość trawy (azot).
Ponadto trzeba zwracać uwagę na to, co wyrzucamy na kompost, bo nie wszystko się do tego nadaje, np. odpady pochodzenia zwierzęcego (mięso, kości, tłuszcz, itd.), duże gałęzie, czy chore rośliny nie nadają się na kompost. Wyrzucanie tego typu odpadów do kompostu może sprawić, że będzie on całkowicie bezużyteczny przez zawarte w nim toksyczne substancje i patogeny.
5. Wygląd i zapach
Kwestie wizualne i zapachowe kompostu mogą nie należeć do najpiękniejszych, w końcu jest to pojemnik na odpady i rozkładają się tam różnego rodzaju resztki. Ale odpowiednio prowadzony kompost nie powinien wytwarzać nieprzyjemnego zapachu, jeśli jednak wytwarza, to oznacza, że coś poszło nie tak i prawdopodobnie równowaga między węglem, a azotem została zachwiana. Zapach dobrego kompostu przypomina próchnicę leśną.